Vidrele (Lutrinae) sunt un grup de mamifere acvatice din familia jderilor si sunt în total 13 specii de vidre.
Vidrele au corpul lung şi şerpuitor, picioarele scurte, cu membrană interdigitală, coada lungă musculoasă şi capul mic cu botul scurt. Lungimeaa vidrelor variază în jurul a 1 m, cântărind între 22 şi 45 kg. Reprezentanţii cei mai mari ai grupei sunt vidra de maree şi vidra uriaşăa. Animalele au o blană lucioasă cu părul scurt şi des de culoare cenuşie-brună. Blana are un rol important de protecţie fiind acoperit de un strat de aer termoizolant în apă. Vidrele pot să rămână sub apă timp de 8 minute, blocându-şi în acest timp orificiile nărilor şi urechilor.
Vidrelese intalnesc aproape peste tot lipsind doar din Australia şi insulele învecinate. Ele vieţuiesc pe litoraluri stâncoase marine, pe lângă apele curgătoare şi stătătoare, fiind înotătoare excelente. Ele ating pe uscat o viteză de 29 km/h. Vizuinele unora sunt uneori dotate cu mai multe încăperi săpate la cel mult 500 m de malul apelor.
Vidrele sunt animale care sunt de obicei active ziua, dar unele dintre ele practică un mod de viaţă nocturn. Îşi fac rost de hrană din apă. Vidrele se hrănesc cu peşte, broaşte, crustacei şi alte nevertebrate acvatice, cantitatea de hrană zilnică a unei vidre variind între 15 şi 25% din greutatea corporală a animalului, iar cantitatea necesară de hrană este influenţată de anotimp. Cele mai multe vidre vânează între 3 şi 5 ore pe zi. Masculii trăiesc solitari, căutându-şi pereche numai în perioada împerecherii, iar femele se ocupă de creşterea puilor.
Atasez vidra de la noi de pe Iazul Venetia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu