MySpace Layouts
MySpaceLayouts

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

sâmbătă, 9 mai 2009

Drumetii

SALINA CACICA, judetul Suceava

Poate ati auzit vreodata de sarea fina care provine de la Cacica sau poate nu.
Daca nu aveam bunicii care sa fie originari din aceasta regiune probabil ca nici eu nu auzeam. Am fost cu multi prieteni in vizita si toti au ramas impresionati.

De afara spui ca acolo se afla doar niste cladiri si nici nu iti imaginezi ce se poate afla dedesupt. Desi arata ca o mina, are inauntru si o capela, o sala de sport care initial era de dans (unde se tinea balul din sat), un lac de saramura si cateva sculpturi in sare.
De doi ani, nu stiu prin ce minune, s-a gandit cineva sa investeasca niste bani si acum se lucreaza la amenajarea mai multor spatii din salina pentru a fi deschise pentru turisti, iar atractia cea mai mare este un bazin exterior cu apa sarata care este cunoscuta pentru efectele ei benefice. Am facut si eu baie acolo si apa te tine singura deasupra. Ai senzatia ca esti un bustean.
Iata si cateva date tehnice:
"Istoria si dezvoltarea economica a localitatii Cacica este strict legata de zacamantul de sare gema descoperit in anul 1985.
In anul 1791, sub conducerea tehnicianului austriac Paul Hoffman incep lucrarile la putul de extractie Ferdinand si are loc deschiderea minei pe cele trei orizonturi de exploatare.
Pana in anul 1918 Salina Cacica s-a aflat in administratia austro-ungara, dupa care a trecut la Regia Monopolului Satului, iar dupa 1944 in administratia satului.
In prezent saramura se obtine prin dizolvare cinetica a sarii din zacamant si este transportata la cca. 3,5km, la instalatia de recristalizare din incinta Partestii de Jos, care a fost modernizata si adusa la standardul european in anul 2000.
Calitatea produselor din sare si valoarea istorica a minei sunt cunoscute pe intreg mapamondul."



Un comentariu:

  1. Interesante fotografii, imi plac mai ales cele de la Cacica. Stii ca ai putea sa le postezi si pe Panoramio? Asa ar putea fi vazute de oameni din toata lumea. Daca ai intrebari le astept pe blog.

    P.S. Multumesc pentru interesul aratat pt blog. :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails