MySpace Layouts
MySpaceLayouts

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

miercuri, 13 mai 2009

Zoo...

Ma gandeam sa incep sa scriu despre animale pentru ca eu le iubesc foarte mult (dragoste devenita pasiune imprumutata de la tatal meu) si acesta este unul dintre cele mai bune moduri de a mai afla ceva despre ele. Sper sa impartasiti si voi aceleasi sentimente cu mine.
Sa incepem cu pentru ca anul acesta este al gorilei.

Gorila



Gorila face parte din categoria maimutelor foarte mari, existand doua specii mai cunoscute: gorilele vestice - Gorilla gorilla si gorilele estice - Gorilla beringei, diferentiate de arealul geografic,dar ambele specii sunt pe cale de disparitie. Cel mai cunoscut grup al speciei Gorilla beringei este reprezentat de gorilele montane, care formeaza doua categorii de populatii, izolate intre ele. Una traieste in regiunea Virunga, situata la granita dintre Rwanda, Uganda si Republica Democratica Congo, iar cealalta ocupa sud-vestul Ugandei, zona Parcului National.
Mai mare decat celelalte maimute din familia ei, gorila adulta poate avea pana la 220 kg si o inaltime de 1,7 metri. Traieste in grupuri numite haremuri, conduse de unul sau doi masculi dominanti, alaturi de 5-6 femele si mai multi pui, masculii fiind inlocuiti cand ajung la varsta de 12 ani. Gorilele sunt vegetariene, 90% din hrana lor constand in plante, radacini, seminte si foarte multe fructe, pe care le gasesc la sol, fiind maimutele care traiesc cel mai mult pe pamant, si nu in copaci.

Daca sunteti interesati de o carte care descrie foarte bine viata acestor animale va recomand "In umbra omului" de J.Van Lawicq-Goodal.

??Stiati ca: Gorila de munte, care traieste in zona vulcanilor Virunga din Uganda si Zair, este cea mai rara dintre speciile de maimute?


In speranta ca asezarea gorilelor „pe un piedestal mai inalt”, acolo unde toata lumea sa le poata vedea si sa poata face ceva penru a le impiedica disparitia, i-a determinat pe specialistii Natiunilor Unite sa declare anul 2009 drept Anul Gorilei, anunta Discovery News.

Anul Gorilei nu se vrea doar un semnal de alarma la adresa posibilei lor extinctii ci un semnal de alarma cu privire la intregul lor habitat. Spre deosebire de oameni, gorilele sunt veritabili gardieni ai padurilor, pazindu-le de intrusi, curatind copacii de vegetatia bolnava si purtand semintele pe un areal intins”, afirma Ian Redmond, unul dintre promotorii progamului ecologist al Organizatiei Natiunilor Unite (UNEP).

„Este momentul ca noi toti sa ne unim eforturile pentru a salva aceste magnifice creaturi si pentru a asigura un viitor sigur unuia dintre cei mai apropiati veri ai rasei umane”, sustine si Jane Goodall, initiatorul acestui proiect.

Cei mai multi experti afirma ca gorilele vor disparea in totalitate in numai doua sau trei decenii. Ultimii zece ani au adus o scadere a numarului reprezentantilor acestei specii, de la 17000 la 5000 de exemplare, in timp ce din specia gorilelor de munte mai exista doar 700 de exemplare.


Materialul scris cu verde este are ca sursa: Discovery

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails