MySpace Layouts
MySpaceLayouts

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

luni, 1 iunie 2009

Zoo...

Pangolinul

Pangolinul este un animal al carui trup este acoperit pe partea superioara cu solzi cornosi in forma de placi sau solzi (asemanator unui con de brad). Acest lucru nu impiedica insa mobilitatea animalului. Lipsa dintilor si forma limbii (lunga de 60-70 cm si lipicioasa) ii aseamana mult cu furnicarii, cu care, nu se inrudesc catusi de putin, asemanarea fiind rezultatul adaptarii la acelasi tip de hrana: furnici si insecte asemanatoare. Botul lor este lipsit de solzi si acoperit cu o piele dura si cornoasa si fara dinti. Membrele sunt scurte iar coada este foarte lunga. Traiesc in special in Africa Centrala, in tot sudul Asiei si in cateva insule ale Indoneziei.
Familia Manidae este singura reprezentanta a acestui ordin, fiind compusa din sapte specii de pangolin, a caror marime difera, dimensiunilor lor incadrandu-se intre 22 si 85 de cm. Pangolinul chinezesc, intalnit atat in China, cat si in Taivan si in sud pana in Burma, este diferit de celelalte specii, avand o coada scurta si o lungime totala de 1,30 m.
Pangolinul nu isi foloseste decat doua din cele patru picioare atunci cand merge, si anume pe cele posterioare. Coada este puternica si foarte lunga. In caz de pericol se strange ghem, pozitie in care si dorm, de altfel. Sunt animale nocturne, in timpul zilei stand ascunse in adaposturi sapate de ele.
De obicei nasc un singur pui, care, in primele zile, se agata de coada mamei. In caz de pericol, aceasta isi incolaceste coada in jurul corpului micutului, protejandu-l.
Pangolinul are un numar record de vertebre - 46 si toate se afla in coada sa.

2 comentarii:

Related Posts with Thumbnails