MySpace Layouts
MySpaceLayouts

Get cash from your website. Sign up as affiliate.

joi, 14 mai 2009

Drepturile copilului - Versiune prescurtata.

Multa lume care citeste titlul acestei postari poate zice "drepturi..., ce drepturi? Toata lumea le stie" sau "Drepturile i le dau eu." sau alte si alte lucruri dar eu ma adresez celor care poate nu le stiu, nu pe toate si sunt interesati sa le cunoasca sau chiar celor care pur si simplu vor sa le reciteasca. Recunosc ca si eu fac exercitiul acesta cand am ocazia si raman mereu surprinsa ca pe unele le-as fi uitat daca ar fi trebuit sa fac o expunere din memorie.

Am optat pentru versiunea prescurtata tocmai pentru a evita plictiseala.

DREPTURILE COPILULUI

asa cum se regasesc in Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului

Articolul 1.

Copil inseamna orice persoana din lume in varsta de pana la 18 ani.

Articolul 2.

Toti copiii au aceleasi drepturi. Copiii nu trebuie sa fie victimele vreunei discriminari.

Articolul 3.

La baza Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului se afla interesul superior al copilului.

Articolul 4.

Statele parti trebuie sa transpuna in practica prevederile conventiei, in limitele maxime ale rezervelor de care dispun. Daca aceste rezerve nu sunt suficiente, vor apela la cooperarea internationala.

Articolul 6.

Orice copil are dreptul la supravietuire si la dezvoltare.

Articolul 7.

Orice copil are dreptul la un nume si nationalitate.

Articolul 9.

Orice copil are dreptul de a-si cunoaste ambii parinti si dreptul de a creste intr-un mediu familial sigur.

Copilul care nu traieste cu ambii parinti are insa dreptul de a-i vedea in mod regulat.

Numai in cazuri exceptionale, si atunci pentru a asigura interesul superior al copilului, autoritatile pot separa copilul de parintii sai.

Articolul 10.

Statele parti vor sprijini reunificarea familiilor, prin acordarea de facilitati pentru a parasi sau a intra in propria tara.

Articolul 12-15.

Orice copil are dreptul de a-si exprima opinia in toate chestiunile care il privesc. Cand tribunalele si autoritatile trateaza cazuri in care sunt implicati copii, acestia isi vor exprima opinia. Interesul superior al copilului trebuie luat in considerare cu prioritate. Dreptul la exprimarea propriilor opinii, libertatea de gandire, constiinta si religie si libertatea de asociere trebuie garantate oricarui copil.

Articolul 18.

Ambii parinti au o responsabilitate primara comuna in cresterea copilului, iar statul trebuie sa-i sprijine in aceasta actiune.

Articolul 19.

Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva violentei fizice sau psihice si impotriva maltratarii.

Articolul 20-21.

Orice copil care este separat de parinti temporar sau definitiv are dreptul la ingrijire speciala. In acest caz, copilul are dreptul de a fi plasat intr-o familie sau adoptat. Adoptia trebuie supravegheata si trebuie incercata mai intai o solutie nationala. Daca copilul este adoptat in alta tara, vor fi luate in considerare acordurile internationala.

Articolul 22.

Un copil refugiat are dreptul la protectie speciala si sprijin.

Articolul 23.

Un copil cu dizabilitati are dreptul la o viata decenta si deplina. El are dreptul la ingrijire, educatie, asistenta medicala si instruire speciala.

Articolul 24.

Orice copil are dreptul la asistenta medicala. Toate tarile trebuie sa ia masuri pentru a diminua mortalitatea infantila si pentru a lupta impotriva bolilor si a malnutritiei.

Gravidele si mamele au dreptul la asistenta medicala.

Articolul 28-29.

Orice copil are dreptul la educatie. Educatia trebuie sa pregateasca copilul pentru viata, sa-i dezvolte respectul pentru drepturile omului si sa-l formeze in spiritul intelegerii, pacii si tolerantei.

Articolul 30.

Un copil care apartine unui grup minoritar sau populatiei indigene are dreptul la propria cultura si la practicarea propriei religii si limbi.

Articolul 31.

Orice copil are dreptul la joc, odihna, recreere si la activitati cultural-artistice potrivite varstei sale.

Articolul 32.

Orice copil are dreptul la protectie impotriva exploatarii economice sau impotriva muncii grele care poate dauna impiedicarea educatiei copilului.

Articolul 33.

Orice copil are dreptul la protectie impotriva folosirii drogurilor si narcoticelor. Copilul nu trebuie implicat in producerea si distributia lor.

Articolul 34.

Orice copil are dreptul la protectie imoptriva exploatarii sexuale si a abuzului sexual, inclusiv impotriva prostitutiei si a pornografiei.

Articolul 35.

Vanzarea, traficul si rapirea copiilor trebuie impiedicate.

Articolul 37.

Nici un copil nu trebuie supus torturii sau altor tratamente crude sau degradante. Copilul nu poate fi supus detentiei pe viata sau pedepsei capitale.

Orice copil care e privat de libertate trebuie tratat cu respectul cuvenit demnitatii umane. Un copil inchis are dreptul la contacte si vizite ale familiei.

Articolul 38.

Nici un copil sub varsta de 15 ani nu poate participa direct la conflicte armate. Copiii sub 15 ani au dreptul de a refuza inrolarea. Legile internationale umanitare privitoare la conflicte trebuie respectate.

Articolul 39.

Orice copil care a fost supus abuzului sau exploatarii are dreptul la recuperare fizica si psihologica si la reintegrare sociala.

Articolul 42.

Statele parti isi asuma obligatia de a face larg cunoscute principiile si dispozitiile acestei conventii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails